A cookie-k használatát a beállítás link alatt módosíthatja.

Menü
Hungarian hu
English en
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Miért szerencsés dolog szakembert hívni

MIÉRT HÍVJON SZAKEMBERT MÁR A GARÁZSKAPU VÁSÁRLÁSA ELŐTT, SŐT, HA LEHET, A GARÁZS KIALAKÍTÁSA ELŐTT?

A garázskapu vásárlásának sokszor van egy kellemetlen pillanata. Nézelődünk a katalógusokban, a szaküzletekben, beleszeretünk egy szép darabba, aztán kiderül, hogy sehogy sem passzol a garázsunkhoz. Vagy a mérete, vagy a színe, a beépíthetősége. Építkezés idején ilyen gondunk azonban nem lehet, ha előre gondolkodunk. (Ha már kész a ház, akkor is van megoldás, ehhez azonban elengedhetetlen egy tapasztalt szakember.)


MIÉRT SZERENCSÉS DOLOG A KAPUHOZ ALAKÍTANI GARÁZSUNKAT?

 
Ha új ház építésébe kezd, ahol a garázsnak is helye lesz, érdemes már a tervrajzoknál szakember segítségét kérnie. Bár még korainak tűnhet a garázskapu kiválasztása, sokat spórolhat azon, hogy nem a már megépített garázshoz kell esetleg drága egyedi méretű garázskaput gyártatni, hanem a jóval kedvezőbb árú szabványméretű kapuhoz tudja a nyílást alakíttatni. De ha Ön csak felújítana, egyes gyártók már nemcsak szabványos méretű kapuknak kínálják hihetetlen széles skáláját, de számos speciálisan felújításhoz tervezett méret közül is választhat, mely méretpontosan illeszkedik lecserélendő garázskapujához.
 

MIÉRT FONTOS ANNYIRA A SZAKEMBER?

A garázskapuk beépítése mindenképp egyedi felmérést igényel. Ahhoz, hogy a megfelelő kapu a megfelelő módon kerüljön beépítésre, a nyílás méretei önmagában még kevés információ. Fontos tudni azt is, milyen adottságokkal rendelkezik a helyszín. A szakember pontosan tudja, milyen szempontokat kell figyelembe venni a felméréskor, hogy végül a választásunk hosszú távon jó döntés legyen! De mi történhet, ha nem szakember méri fel a helyszínt?
1. A rosszul lemért nyílás: Sajnos előfordulhat, hogy nem a nyílásba illeszkedő kaput rendeltük meg, ilyenkor hiába a kedvező ár, ha nyílást kell alakítani, netán falat bontani, ráadásul a plusz munka jelentősen nö velheti az árat!
2. Girbe-gurba falak: Sok bosszúságot okozhatnak beépítéskor a nem egyenes, nem függőleges falak. Nem beszélve arról, hogy az ilyen beépítési szituációkban, ha nem tudják pontosan beállítani a síneket, a mozgó alkatrészek gyorsan kopnak, és idő előtti cseréjük válik szükségessé.
3. A fal típusa: Ez is nagyban befolyásolhatja a rögzítési módokat, amik szintén plusz költségeket jelenthetnek.
4. Ha motoros kaput szeretne: A megfelelő áramellátásra is gondolni kell. Bár már létezik gyártó, aki a motorjait akkus kivitelben is gyártja, esetleg még szolár-modullal is kombinálva, ezek árai szintén magasabbak.
5. Ha a motor és a sínek felfüggesztésére nincs megfelelő rögzítési pont: Ilyenkor segédszerkezettel történik a rögzítésük, ami további költségnövekedést eredményez.
6. Akadályok a mennyezeten: Szennyvíz- vagy gázcső, köztes áthidaló gerenda esetleg egyéb szerelvény a garázs mennyezetén, amit felméréskor nem vettünk figyelembe, és csak a beépítésnél derül ki, hogy emiatt esetleg nem tudjuk teljesen felnyitni a garázskapunkat.
7. Esztétikai hibák: Nagyobb kaput rendeltünk a nyílásunkhoz, nem vettük figyelembe a méretfelvételnél, hogy a kazettás vagy üveges kapuknál a motívumot részben eltakarhatja a fal.

NE SPÓROLJON A BESZERELÉSEN!

Mivel egy garázskapu beszerelése a kapu árának akár a 20%-át is elérheti, ezért sokan a saját kezükbe veszik a dolgokat. Igen ám, de egy garázskapu beszerelése megfelelő műszaki és szakmai hátteret igényel. Nem beszélve a rutinról, amit csak sok-sok kapu beszerelésével lehet megszerezni. És egy néhány milliméteres eltéréssel beállított kapu – bár ránézésre jól működik – idővel gyorsan elhasználja a kopó alkatrészeit, amit aztán folyamatosan cserélhetünk.